Natur Organic

Epertorta (gluténmentes, tejmentes, paleo)

 Nemrég volt a férjem szülinapja, akinek mindig valamilyen epres tortát sütök, mert nagyon szereti az epret. Mivel decemberben nincs friss, így sajnos mindig fagyasztottból.

 Ennek a tortának az elkészítése ugyan egy kicsit több időt igényel, de egyáltalán nem bonyolult. Ha a krémet és a zselét addig készítjük el, amíg a piskóta sül a sütőben, kb 1 óra alatt végezhetünk az egésszel. 

 Az egész tortáról sajnos nem készült jó fénykép, mert nem voltam elég gyors, de nagyon szép lett :).

 Epertorta

Hozzávalók:

-A piskótához:

7 tojás

175 g mandulaliszt

60 g kókuszvirágcukor

-A krémhez:

8 dl kókusztej (2 dl cocomas 6 dl vízzel)

vanília kivonat

7 db tojássárgája

130 g mandulaliszt / kókuszliszt, vagy bármilyen liszt, amit szeretünk

40 g kókuszvirágcukor

20 dkg eper

-A zseléhez:

30 dkg eper

4 tk agar-agar

-darált mogyoró, vagy mandula a díszítéshez

 

Elkészítés:

-Piskóta:

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  2. Kettéválasztjuk a tojásokat.
  3. Fehéredésig verjük a sárgáját a cukor 1/3-ával.
  4. Elkezdjük verni a fehérjét, de csak addig, amíg a habverő nyoma meglátszik benne.
  5. Ekkor 2-3 adagban hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Fontos, hogy ne verjük fel teljesen keményre, de ne legyen folyós sem!
  6. A felvert sárgáját lazítjuk egy kevés fehérjével. Itt már csak fakanállal óvatosan összeforgatjuk, semmiképpen ne a habverővel!
  7. Beleöntjük a lazított sárgáját a fehérjébe, és szintén óvatosan összeforgatjuk.
  8. Végül rászitáljuk a lisztet és óvatosan beleforgatjuk.
  9. Beleöntjük a tortaformába (24-28 cm átmérőjű), a közepéből a széle felé húzzuk a masszát, hogy középen egy enyhe “gödör” legyen, így nem lesz púpos a piskóta sütés után.
  10. Sütőben kb 30 percig sütjük. Figyeljük, hogy ne égjen oda a teteje.
  11. Kivesszük a sütőből, sütőpapírral letakarjuk, és megvárjuk, hogy kihűljön. Addig nem nyúlunk hozzá.

-Krém:

 Amíg sül és/vagy hűl a piskóta, elkészítjük a krémet:

  1. Ha vaníliarudat használunk, belerakjuk a kókusztejbe és forralunk rajta egyet. Én vanília kivonatot használok, így ezt a lépést kihagytam.
  2. Felverjük a tojássárgájákat a cukorral.
  3. Hozzákeverjük a lisztet, majd először egy kevés tejjel elkeverjük, utána fokozatosan hozzáöntjük az egészet.
  4. Belekeverjük az összeturmixolt epret.
  5. Lassú tűzön besűrítjük.

Kettévágjuk a piskótát. Az alsó részre rákenjük a krém 2/3-át, majd rátesszük a piskóta másik felét. A maradék krém felét elkenjük a tetején, majd újra rátesszük a tortakarikát, amiben sütöttük.

-Zselé:

  1. Összeturmixoljuk az epret, majd az agar-agarral forralunk egyet rajta.
  2. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl (de még ne kezdjen el megdermedni), ráöntjük a tortára és hűtőbe tesszük.
  3. Amint megdermedt a zselé, kivesszük a tortát a karikából, a maradék krémet elkenjük az oldalán és darált mogyoróval, vagy mandulával körbepanírozzuk.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!