Nemrég volt a férjem szülinapja, akinek mindig valamilyen epres tortát sütök, mert nagyon szereti az epret. Mivel decemberben nincs friss, így sajnos mindig fagyasztottból.
Ennek a tortának az elkészítése ugyan egy kicsit több időt igényel, de egyáltalán nem bonyolult. Ha a krémet és a zselét addig készítjük el, amíg a piskóta sül a sütőben, kb 1 óra alatt végezhetünk az egésszel.
Az egész tortáról sajnos nem készült jó fénykép, mert nem voltam elég gyors, de nagyon szép lett :).
Hozzávalók:
-A piskótához:
7 tojás
175 g mandulaliszt
60 g kókuszvirágcukor
-A krémhez:
8 dl kókusztej (2 dl cocomas 6 dl vízzel)
vanília kivonat
7 db tojássárgája
130 g mandulaliszt / kókuszliszt, vagy bármilyen liszt, amit szeretünk
40 g kókuszvirágcukor
20 dkg eper
-A zseléhez:
30 dkg eper
4 tk agar-agar
-darált mogyoró, vagy mandula a díszítéshez
Elkészítés:
-Piskóta:
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
- Kettéválasztjuk a tojásokat.
- Fehéredésig verjük a sárgáját a cukor 1/3-ával.
- Elkezdjük verni a fehérjét, de csak addig, amíg a habverő nyoma meglátszik benne.
- Ekkor 2-3 adagban hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Fontos, hogy ne verjük fel teljesen keményre, de ne legyen folyós sem!
- A felvert sárgáját lazítjuk egy kevés fehérjével. Itt már csak fakanállal óvatosan összeforgatjuk, semmiképpen ne a habverővel!
- Beleöntjük a lazított sárgáját a fehérjébe, és szintén óvatosan összeforgatjuk.
- Végül rászitáljuk a lisztet és óvatosan beleforgatjuk.
- Beleöntjük a tortaformába (24-28 cm átmérőjű), a közepéből a széle felé húzzuk a masszát, hogy középen egy enyhe “gödör” legyen, így nem lesz púpos a piskóta sütés után.
- Sütőben kb 30 percig sütjük. Figyeljük, hogy ne égjen oda a teteje.
- Kivesszük a sütőből, sütőpapírral letakarjuk, és megvárjuk, hogy kihűljön. Addig nem nyúlunk hozzá.
-Krém:
Amíg sül és/vagy hűl a piskóta, elkészítjük a krémet:
- Ha vaníliarudat használunk, belerakjuk a kókusztejbe és forralunk rajta egyet. Én vanília kivonatot használok, így ezt a lépést kihagytam.
- Felverjük a tojássárgájákat a cukorral.
- Hozzákeverjük a lisztet, majd először egy kevés tejjel elkeverjük, utána fokozatosan hozzáöntjük az egészet.
- Belekeverjük az összeturmixolt epret.
- Lassú tűzön besűrítjük.
Kettévágjuk a piskótát. Az alsó részre rákenjük a krém 2/3-át, majd rátesszük a piskóta másik felét. A maradék krém felét elkenjük a tetején, majd újra rátesszük a tortakarikát, amiben sütöttük.
-Zselé:
- Összeturmixoljuk az epret, majd az agar-agarral forralunk egyet rajta.
- Megvárjuk, amíg kicsit kihűl (de még ne kezdjen el megdermedni), ráöntjük a tortára és hűtőbe tesszük.
- Amint megdermedt a zselé, kivesszük a tortát a karikából, a maradék krémet elkenjük az oldalán és darált mogyoróval, vagy mandulával körbepanírozzuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: