Nemrég ünnepeltük a kisfiam második szülinapját. Kétféle tortát készítettem: egy csokisat kutyákkal (mostanában kutyamánia van), és ezt a diótortát. Az eredeti receptet itt találtam, ezt alakítottam át kompromisszumos paleová.
Az ízéről mindent elmond, hogy az egyébként csokirajongó nagynéném azt mondta, hogy ő ezt kéri Karácsonyra :).
Hozzávalók:
– A piskótához:
4 tojás
4 dkg kókuszvirágcukor
7 dkg darált dió
7 dkg mandulaliszt / zöldbanánliszt
– A krémhez:
20 dkg kókuszvirágcukor
1 dl kókusztej (kevés cocomas vízzel elkeverve)
10 dkg darált dió
15 dkg vaj / ghí / kókuszzsír
Elkészítés:
-A piskóta:
- Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját fehéredésig verjük a cukor 1/3-ával.
- Elkezdjük verni a fehérjét, majd amikor már látszik a habverő nyoma, 2-3 adagban hozzáadjuk a maradék cukrot és tovább verjük, amíg kemény lesz.
- Egy kevés fehérjével fellazítjuk a sárgáját, majd a lazított sárgáját beleöntjük a fehérje közepébe. Óvatos mozdulatokkal belekeverjük.
- A tojás közepébe öntjük a diót és a lisztet (egyszerre az egészet), és óvatosan belekeverjük.
- Formába öntjük (kb 20 cm-es), és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
- Miután kivettük a sütőből, takarjuk le sütőpapírral és hagyjuk teljesen kihűlni. Amíg hűl, elkészíthetjük a krémet.
-A krém:
- A cukrot és a kókusztejet lábosba rakjuk és elkezdjük forralni. Addig főzzük, amíg szálpróbát tudunk végezni vele: ha egy keveset a két ujjunk közé teszünk (vigyázat, nagyon forró, hűtsük ki, mielőtt hozzáérünk!!!), szálakat tudunk húzni belőle.
- Levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat, a diót és a lisztet. Ha kihűlt, gépi habverővel habosítsuk fel.
-A torta:
- Vágjuk ketté a piskótát. Töltsük meg a diókrémmel, és a tetején és az oldalán is kenjük el egyenletesen a maradék krémet.
- Ha szeretnénk, díszítsük fel.
Kommentek