Natur Organic

Diótorta egészségesen (gluténmentes, kompromisszumos paleo)

Nemrég ünnepeltük a kisfiam második szülinapját. Kétféle tortát készítettem: egy csokisat kutyákkal (mostanában kutyamánia van), és ezt a diótortát. Az eredeti receptet itt találtam, ezt alakítottam át kompromisszumos paleová.

Az ízéről mindent elmond, hogy az egyébként csokirajongó nagynéném azt mondta, hogy ő ezt kéri Karácsonyra :).

 

 

egészséges diótorta

Hozzávalók:

– A piskótához:

4 tojás

4 dkg kókuszvirágcukor

7 dkg darált dió

7 dkg mandulaliszt / zöldbanánliszt

 

– A krémhez:

20 dkg kókuszvirágcukor

1 dl kókusztej (kevés cocomas vízzel elkeverve)

10 dkg darált dió

15 dkg vaj / ghí / kókuszzsír

 

Elkészítés:

 -A piskóta:

  1. Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját fehéredésig verjük a cukor 1/3-ával.
  2. Elkezdjük verni a fehérjét, majd amikor már látszik a habverő nyoma, 2-3 adagban hozzáadjuk a maradék cukrot és tovább verjük, amíg kemény lesz.
  3. Egy kevés fehérjével fellazítjuk a sárgáját, majd a lazított sárgáját beleöntjük a fehérje közepébe. Óvatos mozdulatokkal belekeverjük.
  4. A tojás közepébe öntjük a diót és a lisztet (egyszerre az egészet), és óvatosan belekeverjük.
  5. Formába öntjük (kb 20 cm-es), és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
  6. Miután kivettük a sütőből, takarjuk le sütőpapírral és hagyjuk teljesen kihűlni. Amíg hűl, elkészíthetjük a krémet.

-A krém:

  1. A cukrot és a kókusztejet lábosba rakjuk és elkezdjük forralni. Addig főzzük, amíg szálpróbát tudunk végezni vele: ha egy keveset a két ujjunk közé teszünk (vigyázat, nagyon forró, hűtsük ki, mielőtt hozzáérünk!!!), szálakat tudunk húzni belőle.
  2. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat, a diót és a lisztet. Ha kihűlt, gépi habverővel habosítsuk fel.

-A torta:

  1. Vágjuk ketté a piskótát. Töltsük meg a diókrémmel, és a tetején és az oldalán is kenjük el egyenletesen a maradék krémet. 
  2. Ha szeretnénk, díszítsük fel.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!