Ritkán eszünk a sajton és a vajon kívül tejtermékeket, de pár napja a lányaim megfűztek, hogy csináljak túrógombócot. Természetesen a hagyományosnál egészségesebb változatot készítettem: búzadara helyett zabliszttel, kristálycukor helyett kókuszvirágcukorral, zsemlemorzsa helyett pedig mákkal, szezámmaggal és házi meggylekvárral. Úgy gondolom jól sikerült, mert alig tudtam megmenekíteni ezt a hármat, hogy lefényképezzem :).
Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni, két lehetőségünk van: vagy szerezzünk olyan zablisztet, ami garantáltan gluténmentes, vagy kísérletezhetünk egyéb lisztekkel (mandulaliszt, lenmagliszt, szezámliszt, rizsliszt).
Ha nincs kedvünk vesződni a tojások kettéválasztásával, egyben is összekeverhetjük, de az igazi habkönnyű állagot úgy nyerjük, ha külön felverjük a fehérjét.
Hozzávalók (4-5 főre):
75 dkg túró
5 tojás
20 dkg kókuszvirágcukor
1 BIO citrom héja és leve
15 dkg zabliszt
csipetnyi só
Elkészítés:
- Kettéválasztjuk a tojásokat.
- A tojásfehérjék kivételével összekeverjük az összes hozzávalót.
- Felverjük a fehérjét gépi habverővel, majd 3-4 adagban óvatosan hozzáforgatjuk a masszához.
- Ha van rá időnk, kb 30 percig pihentessük hűtőben, ha nincs, az sem baj.
- Egy lábosban vizet forralunk, majd beledobáljuk a gombócokat. Megvárjuk, míg feljönnek a víz tetejére, és még 1-2 percig főzzük.
- Ízlés szerint mákba, szezámmagba, lenmagba, darált mandulába / dióba /mogyoróba forgatjuk a kész gombócokat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: