Natur Organic

3 gyors és egészséges reggeli zabpehelyből (tejmentes, tojásmentes)

A zabpehelynek számos előnyös tulajdonsága van, amiért érdemes fogyasztani, főleg ha ezzel a gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag reggeliket váltjuk ki. Közepes glikémiás indexének köszönhetően ehetik a diétázók, cukorbetegek, az egészségesen táplálkozók, valamint a mérsékelt paleot követők is. Ha találunk olyan zabpelyhet, amit garantáltan olyan helyen dolgoztak fel, ahol nem érintkezett gluténnel, gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Müzli banánnal

Ha magunk készítjük a müzlinket, nemcsak rengeteget spórolunk, hanem még azt  is tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkba. Nem is beszélve a boltban kapható müzlik magas cukortartalmáról!

Itt egy adagra adtam meg a hozzávalókat, de én általában előre összekeverek egy nagyobb mennyiséget, így a reggeli rohanásban sok időt spórolok meg.

Müzli banánnal

Hozzávalók (1 adaghoz):

1 marék zabpehely

1 evőkanál szezámmag

1 evőkanál lenmag

1 evőkanál szőlőmag liszt és/vagy cikória liszt

1 evőkanál kókuszreszelék

1 evőkanál amaránt pehely

1 csipet fahéj

1 evőkanál aszalt vörösáfonya vagy mazsola

1 db banán

1 dl növényi tej, vagy 1 dl “tej” tejmix lisztből

1 evőkanál homoktövis velő (opcionális)

Elkészítés:

A banánt, a tejet és a homoktövis velőt turmixoljuk össze. A többi hozzávalót tegyük egy tányérba, majd öntsük rá a banánturmixot.

 

Zabkása gyümölcsökkel:

Mi itthon ezt hívjuk tejbegríznek. Persze tudom, hogy ez elég erős csúsztatás, de mégis jobban hangzik, mint a zabkása, és úgy látom, a gyerekek sem rokkantak bele lelkileg, hogy az oviban mást kapnak tejbegríz néven :).

Nagyon gyorsan kész van, és nagyon finom.

zabkása

 Hozzávalók:

300 g zabpehely

2 banán

2 alma

2 marék cseresznye, vagy meggy

víz, vagy növényi tej

fahéj

holland kakaó a tetejére

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet egy lábosban összekeverem a fahéjjal, beledobálom a feldarabolt gyümölcsöket, és öntök rá vizet/tejet.
  2. Alacsony lángon elkezdem melegíteni, közben szükség szerint adok még hozzá vizet/tejet. Fontos, hogy folyamatosan keverjük, különben leragad az alja.
  3. Megvárjuk, míg egyet rottyan, és kész is. Mi kakaóval megszórva szeretjük :).

 

Epres-banános zabpehelymorzsa:

Még tart az eperszezon, érdemes elkészíteni ezt a finomságot. Persze bármilyen gyümölccsel készíthetjük, de az eper-banán páros szerintem verhetetlen :). Melegen a legjobb, de hidegen is nagyon finom!

IMG_8265IMG_8271

 

Hozzávalók:

50 dkg eper

2 banán felkarikázva

2 alma

300 g zabpehely

100 g olvasztott vaj

fahéj

3 dl víz/narancslé/növényi tej

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, és egy sütésre alkalmas edény aljába rakjuk.
  2. A zabpelyhet összekeverjük a vajjal és a fahéjjal, és rászórjuk a gyümölcsökre.
  3. Végül ráöntjük az egészre a vizet/narancslevet/tejet, és kb 30 percre 180 fokos sütőbe rakjuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!