A zabpehelynek számos előnyös tulajdonsága van, amiért érdemes fogyasztani, főleg ha ezzel a gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag reggeliket váltjuk ki. Közepes glikémiás indexének köszönhetően ehetik a diétázók, cukorbetegek, az egészségesen táplálkozók, valamint a mérsékelt paleot követők is. Ha találunk olyan zabpelyhet, amit garantáltan olyan helyen dolgoztak fel, ahol nem érintkezett gluténnel, gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Müzli banánnal
Ha magunk készítjük a müzlinket, nemcsak rengeteget spórolunk, hanem még azt is tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkba. Nem is beszélve a boltban kapható müzlik magas cukortartalmáról!
Itt egy adagra adtam meg a hozzávalókat, de én általában előre összekeverek egy nagyobb mennyiséget, így a reggeli rohanásban sok időt spórolok meg.
Hozzávalók (1 adaghoz):
1 marék zabpehely
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál szőlőmag liszt és/vagy cikória liszt
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál amaránt pehely
1 csipet fahéj
1 evőkanál aszalt vörösáfonya vagy mazsola
1 db banán
1 dl növényi tej, vagy 1 dl “tej” tejmix lisztből
1 evőkanál homoktövis velő (opcionális)
Elkészítés:
A banánt, a tejet és a homoktövis velőt turmixoljuk össze. A többi hozzávalót tegyük egy tányérba, majd öntsük rá a banánturmixot.
Zabkása gyümölcsökkel:
Mi itthon ezt hívjuk tejbegríznek. Persze tudom, hogy ez elég erős csúsztatás, de mégis jobban hangzik, mint a zabkása, és úgy látom, a gyerekek sem rokkantak bele lelkileg, hogy az oviban mást kapnak tejbegríz néven :).
Nagyon gyorsan kész van, és nagyon finom.
Hozzávalók:
300 g zabpehely
2 banán
2 alma
2 marék cseresznye, vagy meggy
víz, vagy növényi tej
fahéj
holland kakaó a tetejére
Elkészítés:
- A zabpelyhet egy lábosban összekeverem a fahéjjal, beledobálom a feldarabolt gyümölcsöket, és öntök rá vizet/tejet.
- Alacsony lángon elkezdem melegíteni, közben szükség szerint adok még hozzá vizet/tejet. Fontos, hogy folyamatosan keverjük, különben leragad az alja.
- Megvárjuk, míg egyet rottyan, és kész is. Mi kakaóval megszórva szeretjük :).
Epres-banános zabpehelymorzsa:
Még tart az eperszezon, érdemes elkészíteni ezt a finomságot. Persze bármilyen gyümölccsel készíthetjük, de az eper-banán páros szerintem verhetetlen :). Melegen a legjobb, de hidegen is nagyon finom!
Hozzávalók:
50 dkg eper
2 banán felkarikázva
2 alma
300 g zabpehely
100 g olvasztott vaj
fahéj
3 dl víz/narancslé/növényi tej
Elkészítés:
- A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, és egy sütésre alkalmas edény aljába rakjuk.
- A zabpelyhet összekeverjük a vajjal és a fahéjjal, és rászórjuk a gyümölcsökre.
- Végül ráöntjük az egészre a vizet/narancslevet/tejet, és kb 30 percre 180 fokos sütőbe rakjuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: