Mindig is nagyon szerettem a kandírozott narancshéjat, de a hozzáadott cukor tetemes mennyisége az utóbbi években elriasztott tőle. Idén gondoltam egyet, és kipróbáltam kókuszvirágcukorral. Persze ez is cukor, de lényegesen egészségesebb, mint a fehér cukor. Jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, valamint számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne. Nem mindenki tartja paleonak, főleg a szigorúbb vonalat képviselők, de én úgy gondolom, hogy ennyi kompromisszum bele kell, hogy férjen. Na meg nem is képviselem a szigorúbb vonalat 🙂 .
A végeredmény fantasztikus lett! Természetesen nagyon hamar el is fogyott, úgyhogy nemsokára nekiállok a következő adagnak. Kitűnő karácsonyi ajándék (már ha marad belőle Karácsonyig 😛 ).
Nagyon fontos, hogy kizárólag kezeletlen héjú narancsot vegyünk! Ma már sok helyen kapható, Lidl-ben, néha a Spar-ban, talán az Aldi-ban is.
Hozzávalók:
170 g BIO narancshéj (5 db narancs héja)
300 g kókuszvirágcukor
6 dl víz
10 dkg étcsoki (minimum 60%-os)
Elkészítés:
- Négybe vágjuk a narancsok héját, és leszedjük a narancsról. Kivágjuk a belső, fehér héjat.
- A kívánt méretűre és alakzatúra vágjuk a külső héjat (én csíkokra vágtam).
- Egy éjszakára hideg vízbe tesszük a héjakat. Itt a sorrend egyébként meg is fordítható, kicsit könnyebb is leszedni a fehér héjat, ha már ázott egy kicsit vízben.
- A héjakat lábosba tesszük, felöntjük tiszta vízzel, és egyszer felforraljuk.
- Leöntjük a vizet, és kimérjük a kandírozáshoz szükséges víz és cukor mennyiségét. Feltesszük forrni, majd belerakjuk a narancshéjakat.
- Addig “főzzük”, amíg a narancshéjak üvegesek lesznek. Ez nálam több óra volt.
- Ha késznek ítéljük, jó alaposan lecsöpögtetve rácsra, vagy ennek hiányában szilikonos sütőpapírra helyezzük a narancshéjszeleteket, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz.
- Megvárjuk, amíg megszáradnak (ez lehet egy-két nap is), majd ízlés szerint így hagyjuk, vagy belemártjuk olvasztott csokiba (vízgőz felett megolvasztjuk a csoki 3/4-ét, majd a tűzről levéve belekeverjük a maradékot, így temperáljuk).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: