Ennek a receptnek az eredetijét évekkel ezelőtt fedeztem fel Stahl Judit egyik szakácskönyvében. Rögtön nagyon megtetszett, így átalakítottam, hogy mi is tudjuk enni. Az eredmény fantasztikus lett!
Tetszés szerint variálhatjuk aszerint, hogy mi fér bele az étrendünkbe:
- Ha nem fogyasztunk tejterméket, természetesen kihagyjuk a sajtokat.
- Gluténmentes étkezésnél többféle lisztkeverék-variációból választhatunk, viszont fontos, hogy zablisztet csak akkor együnk, ha az garantáltan gluténmentes.
- Paleo étrend esetén a magliszteket keverjük össze nagyjából azonos arányban, kompromisszumos paleonál pedig használhatunk zablisztet és sajtot is.
Ehetjük köretnek, de akár főételnek is megállja a helyét. Bónusz, hogy általában azok a gyerekek is meg szokták enni, akik nem szeretik a spenótot.
Hozzávalók (2 főre):
45 dkg spenót kiolvasztva
20 dkg feta sajt (opcionális)
1 tojássárgája
15 dkg liszt (Lehet tisztán zabliszt, vagy mandula mix liszt, lenmagliszt, szezámliszt, tejmix liszt vegyesen. Nem paleos gluténérzékenyeknek kukoricaliszt, rizsliszt fele-fele arányban.)
só, bors, szerecsendió
házi kolbász / bacon / aszalt paradicsom (opcionális)
10 dkg reszelt sajt a tetejére (opcionális)
Elkészítés:
- Összekeverjük a spenótot a liszttel, a tojássárgájával, ha teszünk bele, a feta sajttal, valamint a fűszerekkel. Jó, ha hagyjuk állni egy kicsit, de ha nincs idő rá, az sem baj.
- Kis hengereket gyúrunk, kicsit ellapítjuk és forró vízben kifőzzük őket. Amik készen vannak, rögtön tehetjük a sütőpapírral bélelt tepsire.
- Meglocsoljuk fokhagyma olajjal, ízlés szerint szórhatunk rá enyhén megpirított kolbászt, szalonnát, aszalt paradicsomot.
- Megszórjuk a reszelt sajttal és 220 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt elkezd pirulni (kb 30 perc).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: