Pár éve felfedeztem egy nagyon jó mézeskalács-receptet, és azóta mindig ezt sütöm. Mivel már akkor is próbáltam egészségesebben enni, a lisztet zabliszttel helyettesítettem, és tökéletesen működött. Idén a zablisztet is elhagytam, így új alternatíva után néztem. És őszintén elmondhatom, hogy ennyire finom mézeskalácsot még sosem ettem. Tudom, hogy a mandulaliszt drága, de mindenképpen megéri legalább egy limitált mennyiséget sütni belőle, egyszerűen fantasztikus íze van. Nem is akartam elrontani cukormázzal, inkább jól megtunkoltam egy kis csokiban, feltétlenül próbáljátok ki!!!
Azt hittem, nehéz lesz majd dolgozni vele, de nem volt semmi probléma. Érdemes alászórni egy kevésbé drága liszttel (én rizslisztet használtam), így egyáltalán nem ragad. Legközelebb kipróbálom 100%-ban mandulaliszttel, elsőre nem mertem. Majd megírom, hogy sikerült :).
A vajat lehet helyettesíteni ghível, vagy kókuszzsírral, de erről egyenlőre nincsenek tapasztalataim. Ha valaki kipróbálja, megköszönném, ha írna róla :). Tejmentes természetesen csak akkor lesz, ha ezek valamelyikével készítjük.
A képen a félbeharapott süti ismételten a kisfiam műve :). Természetesen a csokis részbe harapott bele. Sőt, az igazat megvallva később leharapta mindegyiknek a csokis felét, a többit pedig otthagyta. Végülis csak “kicsit” csokifüggő (mint az anyja :P).
Hozzávalók:
25 dkg mandulaliszt
9 dkg rizsliszt
12 dkg vaj / ghí / kókuszzsír
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
100 g étcsoki
Elkészítés:
- Összekeverjük a hozzávalókat.
- Hűtőben pihentetjük legalább egy órát.
- Kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.
- A csoki 3/4-ét vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük és belekeverjük az apróra vágott maradékot (temperáljuk).
- A kihűlt mézeskalácsokat csokiba mártjuk és szilikonos sütőpapíron megvárjuk, amíg megszilárdul.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: