3 szuper gyors, egyszerű és egészséges őszi köret (gluténmentes, tejmentes, paleo, vegán)

Ha egészségesebben szeretnénk étkezni, sokszor okoz gondot, hogy változatos legyen a köret. Szerencsére van élet a párolt zöldségeken túl :).

Fokhagymás sült csicsóka:

A múlt heti vihar kidöntötte a kertünkben a csicsókákat (jó nagyra nőttek 2-3 m magasra), így eljött az ideje a “szüretelésnek”. Nagyon szeretem, rendkívül sokoldalú zöldség. A legegyszerűbb simán felszeletelni és megsütni – ha elég vékonyra szeleteljük és sokáig sütjük, nagyon finom chipset kapunk, amit akár vendégeknek is kínálhatunk.

A csicsókának a föld alatti gumóit esszük. Rendkívül egészséges növény, erről bővebben itt olvashatunk. Egyszerre mindig csak annyit szedek fel, amennyit megeszünk. Nem szoktam meghámozni (annyira göcsörtös, hogy ez szinte lehetetlen is lenne), csak nagyon alaposan lesikálom.

-Hozzávalók:

1 kg csicsóka

fokhagyma olaj

só, bors

-Elkészítés:

  1. Jó alaposan megmossuk a csicsókákat, majd felszeleteljük.
  2. Egy tálban megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk fokhagyma olajjal és összeforgatjuk.
  3. Egy tepsi alját kikenjük fokhagyma olajjal, majd ráterítjük a csicsóka szeleteket.
  4. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg elkezd pirulni. Ha csicsóka-chipset szeretnénk, akkor kicsit tovább.

Sült-párolt kelbimbó:

Gyerekkoromban messziről elkerültem a kelbimbót, de azóta sikerült barátságot kötnöm vele. Ez a recept nagyon egyszerű, és mégis nagyon finom, még a gyerekek is nagyon szeretik.

-Hozzávalók:

1 kg kelbimbó

vaj / kókuszolaj

só, bors

-Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat / kókuszolajat.
  2. Belerakjuk a megtisztított kelbimbókat, sózzuk, borsozzuk.
  3. Összekeverjük, és letakarjuk egy fedővel. Puhára pároljuk, közben néha átforgatjuk.

“Rántott” karfiol:

Mindig is próbáltam elkerülni, hogy panírozott ételeket főzzek (illetve inkább süssek), annyira macerásnak tartom az elkészítését. A felesleges lisztbevitelről nem is beszélve. Férjem ötlete volt ez a fajta “rántott” karfiol, ami az egész család tetszését elnyerte. Annyira, hogy mostanában legalább hetente egyszer ezt esszük. Pillanatok alatt kész van, nem kell előfőzni / párolni, finom és nagyon egészséges :).

-Hozzávalók:

1 fej karfiol

3 tojás

só, bors, fokhagyma

zsír / kókuszolaj

-Elkészítés:

  1. A karfiolt kisebb rózsákra szedjük.
  2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt / kókuszolajat.
  3. Egy tálban villával kicsit felverjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk.
  4. Beleforgatjuk a karfiolrózsákat a tojásba, majd a serpenyőbe helyezzük őket.
  5. Letakarjuk egy fedővel.
  6. Amikor a karfiolok alsó fele megpirult, megforgatjuk őket, és úgy sütjük tovább. Ekkor már nem szükséges a fedő.
Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »