Ha egészségesebben szeretnénk étkezni, sokszor okoz gondot, hogy változatos legyen a köret. Szerencsére van élet a párolt zöldségeken túl :).
Fokhagymás sült csicsóka:
A múlt heti vihar kidöntötte a kertünkben a csicsókákat (jó nagyra nőttek 2-3 m magasra), így eljött az ideje a “szüretelésnek”. Nagyon szeretem, rendkívül sokoldalú zöldség. A legegyszerűbb simán felszeletelni és megsütni – ha elég vékonyra szeleteljük és sokáig sütjük, nagyon finom chipset kapunk, amit akár vendégeknek is kínálhatunk.
A csicsókának a föld alatti gumóit esszük. Rendkívül egészséges növény, erről bővebben itt olvashatunk. Egyszerre mindig csak annyit szedek fel, amennyit megeszünk. Nem szoktam meghámozni (annyira göcsörtös, hogy ez szinte lehetetlen is lenne), csak nagyon alaposan lesikálom.
-Hozzávalók:
1 kg csicsóka
só, bors
-Elkészítés:
Sült-párolt kelbimbó:
Gyerekkoromban messziről elkerültem a kelbimbót, de azóta sikerült barátságot kötnöm vele. Ez a recept nagyon egyszerű, és mégis nagyon finom, még a gyerekek is nagyon szeretik.
-Hozzávalók:
1 kg kelbimbó
vaj / kókuszolaj
só, bors
-Elkészítés:
“Rántott” karfiol:
Mindig is próbáltam elkerülni, hogy panírozott ételeket főzzek (illetve inkább süssek), annyira macerásnak tartom az elkészítését. A felesleges lisztbevitelről nem is beszélve. Férjem ötlete volt ez a fajta “rántott” karfiol, ami az egész család tetszését elnyerte. Annyira, hogy mostanában legalább hetente egyszer ezt esszük. Pillanatok alatt kész van, nem kell előfőzni / párolni, finom és nagyon egészséges :).
-Hozzávalók:
1 fej karfiol
3 tojás
só, bors, fokhagyma
zsír / kókuszolaj
-Elkészítés: