Egy ideig Franciaországban éltem, ahol a pékségek telis tele vannak finom süteményekkel, többek között ekler fánkokkal. Nagyon megszerettem ezt a süteményt (akkor még nem foglalkoztam vele, hogy mit eszem 😛 ), és elhatároztam, hogy megpróbálom kicsit egészségesebben elkészíteni. Aztán inkább valami sósra vágytam, úgyhogy sajtkrémmel töltött fánkocskák lettek belőle :). Viszont mivel a tésztája ugyanaz, mondhatjuk, hogy a kísérlet sikerült.
Első lépésként a cukrot és a lisztet cseréltem le, utóbbit egyenlőre zablisztre, de a következő alkalommal kipróbálom maglisztekkel is. Mind a fánkocskákban, mind a sajtkrémben vaj van, amit mi eszünk, de gondolom ghível is ugyanúgy elkészíthető, és érdemes lehet próbát tenni a kókuszzsírral is.
Első ránézésre kicsit macerásnak tűnik, és valóban nem egy “összekeverem-bedobom a sütőbe” egyszerűségű süti, de ha betartunk pár szabályt, nem lehet elrontani: Fontos, hogy a tojásokat egyenként adjuk hozzá, ha kész vagyunk a reszteléssel. Ugyancsak fontos, hogy két ütemben süssük: magasabb hőfokon kezdjük, amíg megszilárdul a kérge, így nem fog összeesni. Utána lejjebb vesszük a hőmérsékletet, hogy a belseje is átsüljön.
Fánkocskák:
-Hozzávalók:
20 dkg zabliszt
20 dkg vaj / ghí
2 dl víz
1 dkg kókuszvirágcukor
7 db tojás
csipetnyi só
-Elkészítés:
Sajtkrém:
-Hozzávalók:
20 dkg reszelt sajt
20 dkg vaj / ghí
5 dl víz / növényi tej / 1 dl cocomas és 4 dl víz
8 db tojássárgája
só
-Elkészítés: