Az utóbbi időben többször botlottam bele vásárlás közben bolti babapiskótákba. Két dolgon akadtam fenn: az árukon és az összetételükön. Még a szuper egészségesnek kikiáltott bio termékekben is hemzsegtek az adalékanyagok, és mindez természetesen jó drágán.
Házi babapiskótát pedig korántsem bonyolult készíteni. Még ha a legdrágább mandulalisztet választjuk, akkor is a bolti ár feléért kapunk garantáltan adalékanyag-mentes sütiket.
Az egészségesség jegyében lecsökkentettem a cukor mennyiségét amennyire csak tudtam. Ennél lejjebb már nem nagyon lehet menni, de ha nem hagyományos kristálycukorból készítjük, hanem egészségesebb alternatívákból (pl kókuszvirágcukor), akkor én nyugodt szívvel adnám 1 éves kor feletti babáknak is. Alatta a tojás miatt nem (a jelenlegi hivatalos ajánlás szerint a tojásfehérjét 1 éves kor felett ajánlott bevezetni).
Többféle liszttel is kipróbálhatjuk: kicsiknek zabliszttel, vagy rizsliszttel, gluténérzékenyeknek mandulaliszttel, rizsliszttel, vagy kókuszliszttel, paleosoknak pedig mandulaliszttel, vagy kókuszliszttel.
Ehetjük magában, csokikrémmel, házi lekvárral, vagy alapanyaga lehet rengeteg más desszertnek :).
Hozzávalók (kb 40 db):
-A babapiskótához:
3 tojás
90 g mandulaliszt / zabliszt / kókuszliszt / rizsliszt
25 g kókuszvirágcukor (vagy 90 g, ha az eredeti recept szerinti mennyiséget szeretnénk)
BIO citromhéj (opcionális)
-A csokikrémhez:
0,5 dl cocomas és 0,5 dl víz, vagy 1 dl növényi tej
10 g kókuszvirágcukor
100 g étcsokoládé (minimum 60%-os)
50g vaj / kókuszolaj / ghí
Elkészítés:
-Babapiskóta:
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
- Kettéválasztjuk a tojásokat.
- Fehéredésig verjük a sárgáját a cukor 1/3-ával.
- Elkezdjük verni a fehérjét, de csak addig, amíg a habverő nyoma meglátszik benne.
- Ekkor 2-3 adagban hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Fontos, hogy ne verjük fel teljesen keményre, de ne legyen folyós sem!
- A felvert sárgáját lazítjuk egy kevés fehérjével. Itt már csak fakanállal óvatosan összeforgatjuk, semmiképpen a habverővel!
- Beleöntjük a lazított sárgáját a fehérjébe, és szintén óvatosan összeforgatjuk.
- Végül rászitáljuk a lisztet és a citromhéjat, és óvatosan beleforgatjuk.
- Habzsákba tesszük a masszát és babapiskóta formákat nyomunk.
- Kb 20 percig sütjük.
-Csokikrém:
- Felforraljuk a cocomast, a vizet és a cukrot.
- Belekeverjük a vajat és a csokit.
- Kihűlésig kevergetjük.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk!
Kommentek