Natur Organic

Egészséges babapiskóta csokikrémmel (gluténmentes, tejmentes, paleo)

Az utóbbi időben többször botlottam bele vásárlás közben bolti babapiskótákba. Két dolgon akadtam fenn: az árukon és az összetételükön. Még a szuper egészségesnek kikiáltott bio termékekben is hemzsegtek az adalékanyagok, és mindez természetesen jó drágán.

Házi babapiskótát pedig korántsem bonyolult készíteni. Még ha a legdrágább mandulalisztet választjuk, akkor is a bolti ár feléért kapunk garantáltan adalékanyag-mentes sütiket.

Az egészségesség jegyében lecsökkentettem a cukor mennyiségét amennyire csak tudtam. Ennél lejjebb már nem nagyon lehet menni, de ha nem hagyományos kristálycukorból készítjük, hanem egészségesebb alternatívákból (pl kókuszvirágcukor), akkor én nyugodt szívvel adnám 1 éves kor feletti babáknak is. Alatta a tojás miatt nem (a jelenlegi hivatalos ajánlás szerint a tojásfehérjét 1 éves kor felett ajánlott bevezetni).

Többféle liszttel is kipróbálhatjuk: kicsiknek zabliszttel, vagy rizsliszttel, gluténérzékenyeknek mandulaliszttel, rizsliszttel, vagy kókuszliszttel, paleosoknak pedig mandulaliszttel, vagy kókuszliszttel.

Ehetjük magában, csokikrémmel, házi lekvárral, vagy alapanyaga lehet rengeteg más desszertnek :).

 

babapiskóta csokikrémmel

 

Hozzávalók (kb 40 db):

-A babapiskótához:

3 tojás

90 g mandulaliszt / zabliszt / kókuszliszt / rizsliszt

25 g kókuszvirágcukor (vagy 90 g, ha az eredeti recept szerinti mennyiséget szeretnénk)

BIO citromhéj (opcionális)

 -A csokikrémhez:

0,5 dl cocomas és 0,5 dl víz, vagy 1 dl növényi tej

10 g kókuszvirágcukor

100 g étcsokoládé (minimum 60%-os)

50g vaj / kókuszolaj / ghí

 

Elkészítés:

-Babapiskóta:

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  2. Kettéválasztjuk a tojásokat.
  3. Fehéredésig verjük a sárgáját a cukor 1/3-ával.
  4. Elkezdjük verni a fehérjét, de csak addig, amíg a habverő nyoma meglátszik benne.
  5. Ekkor 2-3 adagban hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Fontos, hogy ne verjük fel teljesen keményre, de ne legyen folyós sem!
  6. A felvert sárgáját lazítjuk egy kevés fehérjével. Itt már csak fakanállal óvatosan összeforgatjuk, semmiképpen a habverővel!
  7. Beleöntjük a lazított sárgáját a fehérjébe, és szintén óvatosan összeforgatjuk.
  8. Végül rászitáljuk a lisztet és a citromhéjat, és óvatosan beleforgatjuk.
  9. Habzsákba tesszük a masszát és babapiskóta formákat nyomunk.
  10. Kb 20 percig sütjük.

 -Csokikrém:

  1. Felforraljuk a cocomast, a vizet és a cukrot.
  2. Belekeverjük a vajat és a csokit.
  3. Kihűlésig kevergetjük.
  4. Szobahőmérsékleten tálaljuk!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!