Tegnap volt a lányaim 5. szülinapja, így vettem egy nagy levegőt, és elkészítettem életem első bevonós tortáját (illetve tortáit, mivel ketten vannak :)). Sokáig agyaltam, kerestem és kutattam, hogy megtaláljam azt a receptet, amihez nem kell több tonna cukor és egyéb adalékanyag. Végül ezt sikerült összehoznom, és nagyon örülök neki, hogy még a burkolóra is találtam megoldást.
Semmilyen extra cukrász-kellék nem szükséges hozzá, bárki elkészítheti egy alap konyhai készlettel. Lehetne még tovább díszítgetni, de mivel meglepetésnek szántam, csak éjszaka tudtam csinálni, és fél 4-kor elfogyott a lelkesedésem :P.
Krém:
Ez a krém fantasztikusan finom lett! Én vajjal készítettem, mert mi eszünk vajat (és nagyon szeretem), de ha paleo szeretnénk enni, akkor helyettesítsük ghível, vagy kókuszzsírral. A cocomas aránya is szabadon növelhető (annyival kevesebb víz szükséges).
Hozzávalók:
300 g vaj / ghí / kókuszzsír
100 g kókuszvirágcukor
2,5 dl víz
0,5 dl cocomas
50 g kakaó
50 g étcsoki (minimum 60%-os)
Elkészítés:
- A vizet összemelegítjük a cocomas-szal és a kókuszvirágcukorral.
- Hozzáadjuk a vaj 1/3-át, majd a kakaót és a csokit is, és folyamatos keverés mellett felforraljuk.
- Kihűtjük a krémet.
- Beletesszük a maradék vajat és habosra verjük.
- Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Piskóta:
Az eredeti piskóta pontos elkészítése itt található. A mandulalisztes verzió nem sokban tér el tőle, viszont én jóval kevesebb cukrot használtam, nekem még így is túl édes lett. A hozzávalók egy 20-22 cm-es formára vonatkoznak. A barbie szoknyájához 2,5 db piskótát kell sütnünk.
Hozzávalók:
6 tojás
50 g kókuszvirágcukor
120 g mandulaliszt
citromhéj
Elkészítés:
Amire nagyon fontos figyelni: A fehérjét ne verjük teljesen keményre. Mindenképpen már előmelegített sütőbe tegyük be a tésztát. A piskótát a formában hagyjuk kihűlni, és csak ezután vegyük ki.
- Kettéválasztjuk a tojásokat.
- A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot.
- Először a sárgáját verjük fel, majd a fehérjét a cukorral.
- Óvatosan összeforgatjuk a fehérjét a sárgájával, majd szintén óvatosan beleforgatjuk a mandulalisztet a citromhéjjal.
- 160 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük.
Burkoló:
A burkoló egészséges elkészítése okozta a legnagyobb fejtörést, míg végül egy újságban ráakadtam erre a receptre. Nagyon bevált! Sikerült találnom olyan ételfestéket is, amelyikben nincs 15 db E (csak 2), és nincs ráírva, hogy gyerekeknél hiperaktivitást okozhat… Fontos, hogy ha egyszer kinyújtottuk, utána már csak akkor tudunk vele újra dolgozni, ha visszahűtöttük, különben nagyon ragad és kezelhetetlen. Mondjuk amikor csináltam, kb 28 fok volt a lakásban, gondolom hűvösebb időben könnyebben megy. Én szilikon sütőalátéten nyújtottam, így nem kellett alászórnom semmit. Az alábbi mennyiség az összes szükséges bevonóra vonatkozik, amennyiben több színt szeretnénk, arányosan osszuk el a mennyiségeket.
Hozzávalók:
400 g kókusztejpor
4-5 ek nyírfacukor / xilit
60 ml víz
10 csepp ételfesték
Elkészítés:
- Felforraljuk a vizet a cukorral és az ételfestékkel.
- Ráöntjük a kókusztejporra és homogénné keverjük.
- Legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
A torta összeállítása:
Találtam egy nagyon jó videót youtube-on, ahol nagyon jól látszik, hogy hogyan kell összerakni a tortát. Leírom a főbb lépéseket, ahogy én csináltam:
- Kivesszük a krémet a hűtőből, és szobahőmérsékleten hagyjuk kb 30 percig, hogy könnyen kenhető legyen.
- Lerakjuk az első réteg piskótát egy tányérra, és kilukasztjuk a közepét, vagy késsel kivágunk belőle egy kis kört.
- Rákenjük a krémet, rátesszük a következő réteg piskótát, és ezt is kilukasztjuk (persze a lukasztást előre is megcsinálhatjuk). Ezt addig csináljuk, amíg össze nem raktuk az egészet. A krémen kívül nem kentem semmit a piskótára, így is tökéletesen egyben maradt.
- Recés késsel formára igazítjuk a szoknyát, és kívülről is bekenjük a krémmel. Ezután pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
- A barbiet levetkőztetjük, becsavarjuk fóliába, és belerakjuk a torta közepébe.
- Kinyújtjuk a burkolót, és rátesszük a tortára. Tetszés szerint díszítjük, majd újra hűtőbe tesszük.
Kommentek