Natur Organic

Az ischler és a linzer 3 változata (gluténmentes, tejmentes, paleo)

Két hónapja gondoltam egyet, és beiratkoztam egy cukrász tanfolyamra. Természetesen ott nem az általam egészségesnek gondolt alapanyagokból készítjük a sütiket, ezért egy-egy gyakorlati óra után itthon mindig megpróbálom átalakítani az ott tanult recepteket. Legutóbb az ischlert és a linzert tanultuk.

Először a zabliszttel kísérleteztem. Teljesen jól működött a tésztája. Kókuszvirágcukrot tettem bele porcukor helyett, és sokkal kevesebbet, mert mióta “lejöttem” a cukorról, jóval kisebb az édes íz-ingerküszöböm :). Valószínűleg kókuszzsírral is sikerült volna a vaj helyett.

Zabliszt, vaj és kókuszvirágcukor

Zabliszt, vaj és kókuszvirágcukor

 

Mivel a zabliszttel sikerélményem volt, belevágtam a mandulalisztes-kókuszzsíros változatba. Állítom, hogy nekem ez ízlett a legjobban (bár a fehér liszteset régóta nem kóstoltam). Egy kicsit macerásabb a tészta nyújtása, érdemes kisebb adagokat nyújtani egyszerre, akkor teljesen kezelhető. Bár nálam az is hozzájátszott, hogy épp 40 fok volt, ez nagyban megnehezíti ennek a tésztának a készítését. Ezt a sütit mindenképpen hűtőben tároljuk, mert különben nagyon könnyen szétesik. Hűtőben tárolva viszont ugyanolyan lesz az állaga, mint az eredetinek. Csak ez sokkal egészségesebb :).

Mandulaliszt, kókuszolaj és kókuszvirágcukor

Mandulaliszt, kókuszolaj és kókuszvirágcukor

Végül az eredeti recept alapján:

Fehér liszt, vaj és porcukor

Fehér liszt, vaj és porcukor



 

Hozzávalók:

A tésztához:

300 g liszt (mandula / zab / fehér)

200 g kókuszzsír / vaj

40 g kókuszvirágcukor / 100 g porcukor

1 tojás sárgája

1 BIO citrom héja

vanília kivonat

A töltelékhez:

(házi) lekvár

darált mogyoró

étcsoki (minimum 60%-os)

 

Elkészítés:

Mindhárom esetben ugyanúgy készítjük:

Ischler:

  1. Gyors mozdulatokkal összekeverjük a hozzávalókat, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük a tésztát.
  2. Kinyújtjuk, köröket szaggatunk, és kb 10-15 percig sütjük 180 fokos sütőben (amíg a széle pirulni kezd).
  3. Lekvárral összeragasztjuk a korongokat, majd vízgőz felett megolvasztott csokiba mártjuk őket.

Linzer:

  1. Gyors mozdulatokkal összekeverjük a hozzávalókat, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük a tésztát.
  2. Kinyújtjuk, köröket szaggatunk, és minden második korongot kilyukasztunk a közepén.
  3. A lyukas korongokat megkenjük tojással és megszórjuk darált mogyoróval.
  4. Kb 10-15 percig sütjük 180 fokos sütőben (amíg a széle pirulni kezd).
  5. Lekvárral összeragasztjuk a sima korongokat a lyukas korongokkal.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!