Amikor a yassa-ról írtam, említettem, hogy pár évig Franciaországban tanultam, így több afrikai kultúrát megismerhettem közelebbről (a kollégiumban a franciák voltak kisebbségben). Megtanultam pár ételt is elkészíteni, ezek egyike a thiou (csu). Tele zöldségekkel, nagyon finom szósszal, krumpli és rizs nélkül pedig a paleo diétába is beilleszthető.
Ez a recept nem 100%-ban az eredeti, ők a húst nem teszik bele szószba, hanem külön sütik meg, de szerintem finomabb, ha együtt főnek. Kihagytam még a Cube Maggi-t, amit Afrika sok országában minden ételbe tesznek, viszont tele van adalékanyagokkal, amiket mi nem eszünk. Én sertészsírt használtam, amit ők biztosan nem tennének, mivel Szenegál majdnem teljesen muzulmán ország (van egy katolikus kisebbség is).
Hozzávalók (4 főre):
4 db csirkecomb
2 ek zsír / olaj
1 nagyobb cukkini
1/2 kg sárgarépa
1/2 kg vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
4-5 db paradicsom
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 ek mustár
1 ek balzsamecet
30 dkg krumpli (opcionális)
1 dl húsleves alaplé
só, bors
Elkészítés:
- A vöröshagymát felszeleteljük és 1 ek zsíron / olajon alacsony lángon megpirítjuk. Az utolsó egy percben hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
- Közben a csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, és a másik ek zsíron / olajon mindkét oldalukat megpirítjuk.
- A hagymára rátesszük a sűrített paradicsomot és a mustárt, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a húsleves alaplével (ha nincs otthon, akkor vízzel).
- Teszünk hozzá egy evőkanál balzsamecetet, beletesszük a felszeletelt zöldségeket, sózzuk borsozzuk.
- Jól összekeverjük, és az előpirított csirkecombokkal kb 40 percig főzzük.
- Rizzsel tálaljuk, de anélkül is teljes értékű ebéd.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: