Natur Organic

Egészséges minihamburger (gluténmentes, tejmentes, paleo)

Hamburgerezni otthon is lehet, és közel nem jár annyi macerával, mint az ember gondolná. Ez itt egy teljes mértékben glutén- és tejmentes változat. A gyerekek miatt kisebb bucikat sütöttem, de ebben a méretben tökéletes vendégváró fogás is lehet. Természetesen lehet nagyobbra is készíteni :).

A lisztek aránya szabadon változtatható, akár le is cserélhetjük teljes mértékben zablisztre, de akkor fontos tudni, hogy csak akkor lesz gluténmentes, ha a feldolgozás során garantáltan nem érintkezett gluténnal.

A húspogácsákat eredetileg tojás és zabpehely nélkül kéne készíteni, de nekem jobban ízlett az itteni recept szerint.

 

Paleo hamburger

Hozzávalók:

Bucik:

4 tojás

20 dkg magliszt (mandula, lenmag, szezámmag, tökmag vegyesen)

2 ek útifűmaghéj

2 dl víz

1 tk szódabikarbóna

 Húspogácsa:

50 dkg darált hús

1 ek zsír

só, bors

1-2 ek petrezselyemliszt

2 ek mustár

(1 tojás és 30-40 g zabpehely opcionálisan)

zsír / olaj a sütéshez

Paradicsom-szósz:

5-6 paradicsom

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

só, bors

bazsalikom, koriander, menta

Elkészítés:

  1. A bucikhoz vízbe áztatjuk az útifűmaghéjat.
  2. Amíg ázik, összekeverjük a tojást, a liszteket, a sót és a szódabikarbónát, majd beleöntjük a vizet az útifűmaghéjjal. Ha túl lágy az állaga, tegyünk hozzá még egy kis lisztet. Nem kell tudni kézzel gombócokat formálni, de ha rárakjuk a tepsire, nem szabad elfolynia.
  3. Kanállal kis halmokat helyezünk a sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket megkenjük olívaolajjal, vagy lenmagolajjal, és megszórjuk szezámmaggal (vagy tökmaggal, lenmaggal).
  4. 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.
  5. Amíg sülnek a bucik, összekeverjük a húspogácsa hozzávalóit, és felhevített zsíron, vagy olajon tenyérnyinél kicsit kisebb korongokat sütünk.
  6. A paradicsomszószhoz kevés olajon, vagy zsíron üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, majd az utolsó 1 percben a zúzott fokhagymát is.
  7. A paradicsomokat is apróra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához a fűszerekkel együtt, és addig sütjük, amíg besűrűsödik.
  8. A hamburgerhez kettévágjuk a bucikat, megkenjük a paradicsomszósszal, rátesszük a húst, és ízlés szerint teszünk még bele lilahagymát, újhagymát, salátát.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!