Hamburgerezni otthon is lehet, és közel nem jár annyi macerával, mint az ember gondolná. Ez itt egy teljes mértékben glutén- és tejmentes változat. A gyerekek miatt kisebb bucikat sütöttem, de ebben a méretben tökéletes vendégváró fogás is lehet. Természetesen lehet nagyobbra is készíteni :).
A lisztek aránya szabadon változtatható, akár le is cserélhetjük teljes mértékben zablisztre, de akkor fontos tudni, hogy csak akkor lesz gluténmentes, ha a feldolgozás során garantáltan nem érintkezett gluténnal.
A húspogácsákat eredetileg tojás és zabpehely nélkül kéne készíteni, de nekem jobban ízlett az itteni recept szerint.
Hozzávalók:
Bucik:
4 tojás
20 dkg magliszt (mandula, lenmag, szezámmag, tökmag vegyesen)
2 ek útifűmaghéj
2 dl víz
só
1 tk szódabikarbóna
Húspogácsa:
50 dkg darált hús
1 ek zsír
só, bors
1-2 ek petrezselyemliszt
2 ek mustár
(1 tojás és 30-40 g zabpehely opcionálisan)
zsír / olaj a sütéshez
Paradicsom-szósz:
5-6 paradicsom
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
bazsalikom, koriander, menta
Elkészítés:
- A bucikhoz vízbe áztatjuk az útifűmaghéjat.
- Amíg ázik, összekeverjük a tojást, a liszteket, a sót és a szódabikarbónát, majd beleöntjük a vizet az útifűmaghéjjal. Ha túl lágy az állaga, tegyünk hozzá még egy kis lisztet. Nem kell tudni kézzel gombócokat formálni, de ha rárakjuk a tepsire, nem szabad elfolynia.
- Kanállal kis halmokat helyezünk a sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket megkenjük olívaolajjal, vagy lenmagolajjal, és megszórjuk szezámmaggal (vagy tökmaggal, lenmaggal).
- 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.
- Amíg sülnek a bucik, összekeverjük a húspogácsa hozzávalóit, és felhevített zsíron, vagy olajon tenyérnyinél kicsit kisebb korongokat sütünk.
- A paradicsomszószhoz kevés olajon, vagy zsíron üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, majd az utolsó 1 percben a zúzott fokhagymát is.
- A paradicsomokat is apróra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához a fűszerekkel együtt, és addig sütjük, amíg besűrűsödik.
- A hamburgerhez kettévágjuk a bucikat, megkenjük a paradicsomszósszal, rátesszük a húst, és ízlés szerint teszünk még bele lilahagymát, újhagymát, salátát.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: