Megérett az első cukkinink a kertben :). Nagyon szeretem a cukkinit, mert nagyon sokoldalúan felhasználható. Ha töltve készítjük, tökéletes egytálételt kapunk. Marhahússal gondoskodunk a szükséges vasról, de aki nem szereti a vörös húst, cserélje le csirkére.
Ha paleo verziót szeretnénk készíteni, hagyjuk el a sajtot (vagy cseréljük le érett sajtra) és a zabpelyhet. Én ezt most zabpehellyel készítettem. (A legszigorúbb paleoba nem fér bele a paradicsom sem.)
Ha gluténmentesen szeretnénk enni, zabpehely helyett használjunk amarántot, vagy barnarizst, vagy keressünk olyan zabpelyhet, ami garantáltan nem szennyeződött gluténnal.
Hozzávalók (4 főre):
2 nagyobb cukkini
1 ek zsír / olaj / 1 csík szalonna felkockázva
1 apróra vágott vöröshagyma
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
50 dkg darált marhahús (vagy amilyet szeretnénk)
2 sűrített paradicsom
13 dkg zabpehely / amaránt / barnarizs / szezámmag
1 tojás
2 paradicsom apróra vágva
só, bors, bazsalikom, menta, petrezselyem
a tetejére feta sajt (opcionális)
Elkészítés:
- Hosszában kettévágjuk a cukkinikat és kikaparjuk a magját.
- Megolvasztjuk a zsírt egy serpenyőben (vagy zsírjára sütjük a szalonnát)
- Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, és amikor már majdnem kész, belerakjuk a zúzott fokhagymát.
- Hozzáadjuk a darált húst, majd a sűrített paradicsomot, egy kevés vizet és összerottyantjuk.
- Egy tálban hagyjuk kicsit kihűlni, összekeverjük a zabpehellyel, a tojással, a paradicsommal és a fűszerekkel.
- Megtöltjük a cukkiniket, a tetejét megszórjuk a sajttal, és 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: