Régen úgy gondoltam, hogy a lekvárkészítés valami nagyon bonyolult dolog lehet. Aztán elegem lett a boltokban kapható, cukorral és tartósítószerekkel teletömött “lekvárokból”, és utánanéztem, hogyan is kell ezt csinálni. Rájöttem, hogy igazából rém egyszerű, bár tény, hogy elvesz egy fél napot, de mindenképpen megéri!
Amikor kitaláltam, hogy én bizony csak és kizárólag epret szeretnék az eperlekvárba tenni, sokan hitetlenkedve néztek rám. Pedig lehetséges! Két dologra kell figyelni: a sterilizálásra és a dunsztolásra. Már harmadik éve készítek lekvárt ezzel a módszerrel, és eddig még minden lekvár kibírta következő tavaszig. Tovább csak azért nem, mert addigra elfogytak. Fontos még, hogy kisebb üvegekben tegyük el, mert tartósítószer híján felbontás után hamarabb megromlik.
Engem nem zavar, hogy kicsit hígabb, de aki szeretné kicsit kevésbé folyékonyra készíteni, azt sűrítheti agar-agarral, vagy zselatinnal.
Hozzávalók:
eper
befőttes üveg
Elkészítés:
- Az epret megmossuk, csumázzuk, kisebb darabokra vágjuk, és alacsony lángon főzzük nagyon sokáig. Ha már kieresztette a levét, én össze szoktam turmixolni, de hagyhatjuk darabosan is.
- Amikor már látjuk, hogy kezd sűrűsödni, a tiszta befőttes üvegeket 180 fokos sütőbe tesszük kb 15 percre, ezzel csírátlanítjuk.
- A forró lekvárt az üvegekbe töltjük, kicsit megütögetjük hogy az esetleges buborékok feljöjjenek.
- Rácsavarjuk a tetejét, és azonnal fejre állítjuk. Így hagyjuk legalább 5 percig.
- Ha végeztünk a töltéssel, az összes üveget becsomagoljuk újságpapírba, majd konyharuhába, egymás mellé tesszük őket, és még egy takaróval, konyharuhával jó alaposan betakarjuk (száraz dunsztba tesszük).
- Így hagyjuk legalább egy napig, majd ha kihűltek, elrakjuk a lekvárokat, lehetőség szerint hűvösebb helyiségbe.
- Még egy fontos lépés, hogy ellenőrizzük, hogy létrejött-e a vákuum az üvegben, vagyis a tetejét nem szabad tudnunk benyomni. Ha be tudjuk nyomni, a lekvár nem áll el, ezeket inkább tegyük hűtőbe és használjuk fel!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: