Egészséges kenyér (gluténmentes, tejmentes, paleo)

Ezt a kenyeret már nagyon régóta sütjük, szinte minden nap. Nagyon hamar kész van a tésztája, és gyorsan meg is sül. A liszteket tetszés szerint lehet variálni, én sokszor sütöm zabliszttel is, de ezt gluténérzékenyeknek nem ajánlom (kivéve, ha garantáltan olyan malomban készült, ahol nem fordul elő glutén). Arra azért figyeljünk, hogy ha a szezámlisztnek magas az aránya, kesernyés lesz tőle egy kicsit.

Ez az adag általában elég négyünknek egy étkezésre. Ha mégis marad belőle, mindenképpen takarjuk be konyharuhába, mert különben kiszárad.

Nagyon finom például házi májkrémmel ;).

Házi paleo kenyér

Hozzávalók:

50 g mandulaliszt

50 g szezámliszt

50 g lenmagliszt

20 g tökmagliszt

vagy 170 g zabliszt

3 db tojás

kb 1,5 dl víz

1 tk szódabikarbona

csipetnyi só

opcionálisan szezámmag (vagy bármilyen mag) a tetejére

Elkészítés:

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  2. A tojásokat kicsit felverjük villával, belekeverjük a liszteket, a sót és a szódabikarbonát.
  3. Annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli-állaga legyen a tésztának, ez kb 1,5 dl.
  4. Formába öntjük, és kb 40 perc alatt megsütjük.
Címkék: , ,
Tovább a blogra »