Ezt a kenyeret már nagyon régóta sütjük, szinte minden nap. Nagyon hamar kész van a tésztája, és gyorsan meg is sül. A liszteket tetszés szerint lehet variálni, én sokszor sütöm zabliszttel is, de ezt gluténérzékenyeknek nem ajánlom (kivéve, ha garantáltan olyan malomban készült, ahol nem fordul elő glutén). Arra azért figyeljünk, hogy ha a szezámlisztnek magas az aránya, kesernyés lesz tőle egy kicsit.
Ez az adag általában elég négyünknek egy étkezésre. Ha mégis marad belőle, mindenképpen takarjuk be konyharuhába, mert különben kiszárad.
Nagyon finom például házi májkrémmel ;).
Hozzávalók:
50 g mandulaliszt
50 g szezámliszt
50 g lenmagliszt
20 g tökmagliszt
vagy 170 g zabliszt
3 db tojás
kb 1,5 dl víz
1 tk szódabikarbona
csipetnyi só
opcionálisan szezámmag (vagy bármilyen mag) a tetejére
Elkészítés:
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
- A tojásokat kicsit felverjük villával, belekeverjük a liszteket, a sót és a szódabikarbonát.
- Annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli-állaga legyen a tésztának, ez kb 1,5 dl.
- Formába öntjük, és kb 40 perc alatt megsütjük.
Szia!
Mi is paleoban utazunk, én az Öltetvár blogot írom, a VIP-ben is megtalálsz ;-).
Nos csak azt akartam írni, hogy én úgy szoktam kivédeni a szezám keseredését, hogy sok őrölt fűszerkömény adok hozzá!
További jó sütögetést!
Somodi Andi
Zsófi, köszönöm a választ. 🙂 Végül kiderült, hogy anyukám szerint nyugodtan használjak szódabikarbónát, attól a kevéstől nem lesz semmi baja, így inkább az mellett maradok. 🙂
Kedves Andi,
Igen, a szódabikarbóna helyettesíthető sütőporral. A mennyiséghez kövesd a zacskón lévő utasításokat, ott leírják, hogy mennyi liszthez elég egy zacskónyi.
Én szilikonos formában szoktam sütni, ahhoz nem kell semmi, tökéletesen kijön sütés után. Ha nincs ilyened, mindkét általad említett megoldás tökéletes :).
Szép napot!
Zsófi
Szeretném elkészíteni a kenyeret, de volna két kérdésem. Az 1 tk szódabikarbóna 1 tk sütőporral helyettesíthető? A családban van rá allergiásunk, nem szeretnék azt bele tenni. A sütőformába zsírpapírt kellene tenni vagy inkább valamivel kikenni?