Natur Organic

Egészséges kenyér (gluténmentes, tejmentes, paleo)

Ezt a kenyeret már nagyon régóta sütjük, szinte minden nap. Nagyon hamar kész van a tésztája, és gyorsan meg is sül. A liszteket tetszés szerint lehet variálni, én sokszor sütöm zabliszttel is, de ezt gluténérzékenyeknek nem ajánlom (kivéve, ha garantáltan olyan malomban készült, ahol nem fordul elő glutén). Arra azért figyeljünk, hogy ha a szezámlisztnek magas az aránya, kesernyés lesz tőle egy kicsit.

Ez az adag általában elég négyünknek egy étkezésre. Ha mégis marad belőle, mindenképpen takarjuk be konyharuhába, mert különben kiszárad.

Nagyon finom például házi májkrémmel ;).

Házi paleo kenyér

 

Hozzávalók:

50 g mandulaliszt

50 g szezámliszt

50 g lenmagliszt

20 g tökmagliszt

vagy 170 g zabliszt

3 db tojás

kb 1,5 dl víz

1 tk szódabikarbona

csipetnyi só

opcionálisan szezámmag (vagy bármilyen mag) a tetejére

Elkészítés:

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  2. A tojásokat kicsit felverjük villával, belekeverjük a liszteket, a sót és a szódabikarbonát.
  3. Annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli-állaga legyen a tésztának, ez kb 1,5 dl.
  4. Formába öntjük, és kb 40 perc alatt megsütjük.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Andrea Somodi says:

    Szia!

    Mi is paleoban utazunk, én az Öltetvár blogot írom, a VIP-ben is megtalálsz ;-).
    Nos csak azt akartam írni, hogy én úgy szoktam kivédeni a szezám keseredését, hogy sok őrölt fűszerkömény adok hozzá!

    További jó sütögetést!

    Somodi Andi

  2. Andrea Dikácz says: (előzmény @naturorganic)

    Zsófi, köszönöm a választ. 🙂 Végül kiderült, hogy anyukám szerint nyugodtan használjak szódabikarbónát, attól a kevéstől nem lesz semmi baja, így inkább az mellett maradok. 🙂

  3. Kedves Andi,
    Igen, a szódabikarbóna helyettesíthető sütőporral. A mennyiséghez kövesd a zacskón lévő utasításokat, ott leírják, hogy mennyi liszthez elég egy zacskónyi.
    Én szilikonos formában szoktam sütni, ahhoz nem kell semmi, tökéletesen kijön sütés után. Ha nincs ilyened, mindkét általad említett megoldás tökéletes :).
    Szép napot!
    Zsófi

  4. Andrea Dikácz says:

    Szeretném elkészíteni a kenyeret, de volna két kérdésem. Az 1 tk szódabikarbóna 1 tk sütőporral helyettesíthető? A családban van rá allergiásunk, nem szeretnék azt bele tenni. A sütőformába zsírpapírt kellene tenni vagy inkább valamivel kikenni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!