Guatemalai reggeli tortillával (gluténmentes, tejmentes)

A tortilla elkészítéséről nemrég írtam, most pedig bemutatom, hogy Guatemalában mivel eszik.

A tipikus guatemalai reggeli egy adag tojás, feketebabpüré, chirmol és guacamole. Ha ebből a tojást kihagyjuk, tökéletes vendégváró fogást készíthetünk. Feketebabot a már a tortillánál említett Ázsia boltban lehet kapni előre csomagolva, de a Fővám téri csarnokban is van a magosnál kimérve. Lehet, hogy más piacokon is elérhető, de ha nem, kérésre biztosan tudnak hozni. Tavaly én ültettem is itthon, nagyon szépen ki is kelt :). Így néz ki:

Avokádó most már mindenhol kapható, ha még keményen vesszük, érleljük pár napig, amíg puha nem lesz.

A chrimolt eredetileg úgy készítik, hogy a paradicsomokat grillen megsütik, de vízben megfőzve lényegesen egyszerűbb :).

Chirmol

Hozzávalók:

5-6 db paradicsom

1 fej lilahagyma

maréknyi friss petrezselyem és koriander

só,bors

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat forró vízbe tesszük, annyi időre, hogy könnyen le tudjuk szedni a héját.
  2. Miután leszedtük a héját, egy edényben jól szétnyomkodjuk.
  3. Hozzákeverjük a lilahagymát és a fűszereket.

Frijol – feketebabpüré

Hozzávalók:

300 g feketebab

1 db vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

4 dkg vaj/olívaolaj

1 fej lilahagyma

só, bors

Elkészítés:

A feketebabot beáztatjuk pár órára, jó, ha egész éjszakára tudjuk.

A babot a négybevágott vöröshagymával és a fokhagymával felrakjuk főzni, és addig főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul. Ez több órát is igénybe vehet, főleg, ha előtte nem áztattuk be. Sózzuk, borsozzuk.

Összeturmixoljuk, majd egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és addig sütjük rajta a babpürét a kockákra vágott lilahagymával, ameddig besűrűsödik.

Guacamole:

Hozzávalók:

2 db érett avokádó

1 db citrom

fél fej lilahagyma

Elkészítés:

Az avokádót a citrom levével összeturmixoljuk, vagy villával szétnyomkodjuk.

Hozzáadjuk a kockára vágott lilahagymát, sózzuk.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »