A tortilla elkészítéséről nemrég írtam, most pedig bemutatom, hogy Guatemalában mivel eszik.
A tipikus guatemalai reggeli egy adag tojás, feketebabpüré, chirmol és guacamole. Ha ebből a tojást kihagyjuk, tökéletes vendégváró fogást készíthetünk. Feketebabot a már a tortillánál említett Ázsia boltban lehet kapni előre csomagolva, de a Fővám téri csarnokban is van a magosnál kimérve. Lehet, hogy más piacokon is elérhető, de ha nem, kérésre biztosan tudnak hozni. Tavaly én ültettem is itthon, nagyon szépen ki is kelt :). Így néz ki:
Avokádó most már mindenhol kapható, ha még keményen vesszük, érleljük pár napig, amíg puha nem lesz.
A chrimolt eredetileg úgy készítik, hogy a paradicsomokat grillen megsütik, de vízben megfőzve lényegesen egyszerűbb :).
Chirmol
Hozzávalók:
5-6 db paradicsom
1 fej lilahagyma
maréknyi friss petrezselyem és koriander
só,bors
Elkészítés:
Frijol – feketebabpüré
Hozzávalók:
300 g feketebab
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj/olívaolaj
1 fej lilahagyma
só, bors
Elkészítés:
A feketebabot beáztatjuk pár órára, jó, ha egész éjszakára tudjuk.
A babot a négybevágott vöröshagymával és a fokhagymával felrakjuk főzni, és addig főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul. Ez több órát is igénybe vehet, főleg, ha előtte nem áztattuk be. Sózzuk, borsozzuk.
Összeturmixoljuk, majd egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és addig sütjük rajta a babpürét a kockákra vágott lilahagymával, ameddig besűrűsödik.
Guacamole:
Hozzávalók:
2 db érett avokádó
1 db citrom
fél fej lilahagyma
só
Elkészítés:
Az avokádót a citrom levével összeturmixoljuk, vagy villával szétnyomkodjuk.
Hozzáadjuk a kockára vágott lilahagymát, sózzuk.