Epres-citromos kosár vagy torta (gluténmentes)
A citrom, az eper és a kakaó hármasa fantasztikus ízkombinációt alkot! Ebből a mennyiségből 12 kosár és 1 közepes torta jön ki. Azt hittem, ennyi süti sokáig elég lesz, de nem érte meg a másnapot :). Ha vaj helyett ghít használunk, paleolit diétába is beilleszthetjük.
Hozzávalók:
150 g vaj/ghí
1 db tojás
270 g mandulaliszt
35 g cukrozatlan kakaópor
eper
A töltelékhez:
5 db tojás
3 BIO citrom reszelt héja és leve
2 dl növényi tej / tejmix
Elkészítés:
- A tésztához összegyúrjuk a lisztet, a tojást, a vajat és a kakaóport. Belenyomkodjuk a formába, amiben sütjük úgy, hogy legyen 2-3 cm vastag pereme (én szilikon formát használok), és hűtőbe tesszük 1 órára.
- 180 fokos előmelegített sütőben vakon sütjük 15 percig. (Letakarjuk sütőpapírral és valamilyen nehezéket teszünk rá, pl babot.) Fontos, hogy a sütő már meleg legyen, amikor berakjuk a tésztát.
- Közben elkészítjük a tölteléket: felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a citromok levét és héját, valamint a “tejet”.
- A tésztára ráhelyezzük az eperszeleteket, ráöntjük a citromos keveréket, és 35-40 perc alatt készre sütjük.