Pár évet Franciaországban töltöttem egy kollégiumban, ahol lehetőségem volt kicsit közelebbről megismerkedni néhány afrikai kultúrával. Mivel a konyhánk közös volt, sikerült eltanulnom pár klasszikus, főként szenegáli és marokkói receptet. A yassa (ejtsd: jásszá) egy tipikus szenegáli főétel. Ők rizzsel eszik, én most amaránttal készítettem, azzal is nagyon finom. Répa eredetileg nincs benne, de szerintem illik bele.
Pár szót érdemel még a “cube maggi”, vagyis a maggi kocka. Szenegálban, Mauritániában (és mint később megtudtam, Kamerunban is) mindent ezzel főznek. A minden tényleg mindent jelent, enélkül nem étel az étel, még a sima mezei rántottába is kell. Mivel én kerülök mindent, amiben hemzsegnek az E-betűk, természetesen nem tettem bele.
Hozzávalók:
1 egész csirke, vagy 4-5 db csirkecomb
4 ek zsír/olaj
50 dkg vöröshagyma felszeletelve
3 evőkanál mustár, lehetőleg dijoni
3 gerezd fokhagyma
1 tk sürített paradicsom
2 citrom leve
só, bors
1 db maggi kocka
2 db répa felszeletelve
Elkészítés:
- Elkészítjük a pácot: a mustárt, a reszelt fokhagymát, a citromok levét, a sürített paradicsomot és a sót, borsot, (maggi kockát) összekeverjük.
- Felmelegítünk 2 evőkanál zsírt/olajat egy serpenyőben, belerakjuk a hagymát, ráöntjük a pác felét, és lassú tűzön 15-20 percig sütjük. Ha elkezdene odakapni, beleöntünk egy kis vizet.
- A csirke darabjait beleforgatjuk a maradék pácba.
- Egy másik serpenyőben felhevítjük a másik 2 evőkanál zsírt/olajat, és megpirítjuk a csirkedarabok mindkét oldalát.
- Végül belerakjuk a csirkéket és a répát a hagymához, öntünk rá egy kis vizet, és együtt főzzük további 20-30 percig.
- Rizzsel vagy amaránttal tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: