Natur Organic

Éclair mandulalisztből (gluténmentes, laktózmentes, kompromisszumos paleo)

 Még ősszel elkezdtem kísérletezni az égetett tésztával, amiből akkor sajtkrémes fánkocskák lettek. Eljött az ideje a következő próbálkozásnak, most édes verzióban. Lecseréltem a zablisztet mandula- és kókuszliszt keverékére, és az eredmény több, mint meggyőző. Ugyan a tésztája kicsit tömörebb lett, de az íze utánozhatatlan :). 

 Első ránézésre kicsit macerásnak tűnik, és valóban nem egy “összekeverem-bedobom a sütőbe” egyszerűségű süti, de ha betartunk pár szabályt, nem lehet elrontani: Fontos, hogy a tojásokat egyenként adjuk hozzá, ha kész vagyunk a reszteléssel. Ugyancsak fontos, hogy két ütemben süssük: magasabb hőfokon kezdjük, amíg megszilárdul a kérge, így nem fog összeesni. Utána lejjebb vesszük a hőmérsékletet, hogy a belseje is átsüljön.

Bármilyen krémmel megtölthetjük, nyugodtan engedjük szabadon a fantáziánkat. Nekem nagyon ízlik ez a csokikrémes-epres kombináció, és az alapján, amilyen gyorsan elfogytak, a gyerekeknek is 😛 .

 éclair fánk

 

Hozzávalók:

-A fánkokhoz:

20 dkg mandulaliszt

5 dkg kókuszliszt

20 dkg (laktózmentes) vaj / ghí

2 dl víz

1 ek kókuszvirágcukor

csipetnyi só

-A csokikrémhez:

2 db avokádó

3 db banán

2-6 ek kakaó (a mennyiség attól függ, hogy mennyire szeretjük “keserűen”)

-Az eperszószhoz:

30 dkg (jelenleg fagyasztott) eper

 

Elkészítés:

-Fánkok:

  1. A vajat, a vizet, a cukrot és a sót felforraljuk.
  2. Állandó keverés mellett több adagban hozzáadjuk a lisztet.
  3. Kis lángon addig kevergetjük (reszteljük), amíg a tészta már forog a fakanállal. Figyeljünk, hogy ne égjen oda!
  4. Egyenként! hozzákeverjük a tojásokat.
  5. Simacsöves nyomózsákkal rudakat nyomunk sütőpapírral kibélelt tepsire.
  6. 30-40 percig pihentetjük
  7. Kézzel kevés vizet spriccelünk a tetejére (azért ne ússzon a vízben).
  8. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd ha már kérget kapott, levesszük a hőmérsékletet 150-160 fokra. A sütési idő összesen kb 30-35 perc 

-Csokikrém:

  1. Összeturmixoljuk a hozzávalókat.

Eperszósz:

  1. Összeturmixoljuk az epret.

Ha kihűltek a fánkok, kettévágjuk őket, megtöltjük csokikrémmel, és a tetejét megkenjük eperszósszal.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!